Juhlanäyttely VITAS 05 Imatran Taidemuseossa 2.9.-1.10.2005
Viipurin Taiteilijaseura täytti 75 vuotta syyskuun 5.päivänä 2005. Vuoden 2005 vuosinäyttelystä Imatran Taidemuseossa muodostui näin ollen yhdistyksen juhlanäyttely, VITAS 05. Näyttelyn suojelijana toimi valtioneuvos Riitta Uosukainen.
Näyttelyn avajaiset olivat syyskuun 1. päivänä 2005. Avajaisissa oli seuran mittapuussa ennätysmäinen yleisö, yli 200 henkeä. Tunnelma Imatran taidemuseossa oli iloinen ja lämmin. Alueellisista medioista voi lukea tapahtumasta ja puheenjohtajan haastattelu oli alueen radiossa.
Avajaisten yhteydessä julkaistiin kaksi tunnustuspalkinnon saajaa. Viipurin Taiteilijaseuran hallituksen myöntämä stipendi (300 euroa) luovutettiin yhdelle näyttelyssä mukana olevalle taiteilijalle. Kutsuttu valintaraati; intendentti Eero Laajo Imatran Taidemuseosta, intendentti Johanna Vuolasto Kouvolan Taidemuseosta sekä intendentti Leena Räty Etelä-Karjalan Taidemuseosta, valitsi stipendin saajaksi taidemaalari Irina Schuvaloffin, jonka näyttelyteos on nimeltään ”Epävarmuus”.
Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton (SKjL) hallitus oli myös päättänyt luovuttaa jollekin juhlanäyttelyn taiteilijalle Voipaala-mitalin. Mitalin saajan valitsi näyttelyteosten perusteella SKjL:n hallituksen jäsen, taidemaalari Arja Valkonen-Goldblatt Joensuusta. Mitali luovutettiin lasitaiteilija Kari Kuismalle, jolla on näyttelyssä esillä kolme lasiteosta: ”Ennustus”, Avoin odotus” ja Kätkössä”.
Näyttelyssä esitettiin nykytaiteilijoiden teosten lisäksi myös Paavo Liskin selostama esitys, jossa luodaan lyhyt katsaus seuran edesmenneiden taiteilijoidemme elämänuraan ja töihin.
Tapahtuman suunnittelusta vastasi Taiteilijaseuran asettama juhlatoimikunta.
Yhdistyksen vuoden 2005 toimikuntien kokoonpano.
Kuvia tilaisuudesta
Viipurin Taiteilijaseuran puheenjohtaja Irma Uuskallio tervehtimässä näyttelyn avaajaa ja suojelijaa valtioneuvos Uosukaista. Oikealla everstiluutnantti Toivo Uosukainen.
Valtioneuvos Riitta Uosukainen piti tilaisuuden avajaispuheen.
Valtioneuvos Uosukainen hauskutti yleisöä.
Varatuomari Simo Kärävän juhlapuheen luki varatuomari Risto Piepponen Karjalan Kulttuurisäätiöstä.
Taiteilijat vasemmalta Leena Golnik ja Birgitta Ara sekä valtioneuvos Uosukainen ja kirjailija Inkeri Kilpinen (selin).
Avajaispäivän 1.9.2005 ohjelma:
Klo 14 Taiteilijamatrikkelin julkistaminen.
*Taiteilijaseuran 75-vuotisonnittelujen vastaanotto klo 16.00-17.00,
onnitteluja säestää taidegraafikko Osmo Nissinen, harmonikka.
*
Avajaiset alkaen klo 17.00
Reima Pekkonen: Impressions, klarinetti
B.H.Crusell: Klarinettiduetto No. 1 F, osa Poco Andante
Marjo Vainikainen ja Minna Larvio,
Imatran seudun musiikki-instituutin oppilaat
*
Tervetuloa!
Viipurin Taiteilijaseuran puheenjohtaja Irma Uuskallio
*
Juhlanäyttelyn avaus ja tervehdyspuhe
Valtioneuvos Riitta Uosukainen
*
Oskar Merikanto: Omenankukat ja Kun päivä paistaa
Sini Kouvonen, laulu ja Viatcheslav Novikov, piano
*
Samppanjakohtaus Inkeri Kilpisen näytelmästä ”Lallukka, kauppaneuvos Karjalasta”
Satu Grünthal ja Jorma Vepsä (Mari ja Juho Lallukka)
Ohjaus Paavo Liski
*
Timo-Juhani Kyllönen: Mua suutele kerran
Jean Sibelius: Lastu lainehilla
Sini Kouvonen, laulu ja Ilkka Hackman, kitara
*
Juhlaesitelmä: Eteläkarjalaisia taiteen tukijoita
Varatuomari Simo Kärävä
*
Musiikkitervehdys karjalaiselta kuvanveistäjältä
Säveltäjä Toivo Jaatinen, torvirumpu
*
Viipurin Taiteilijaseuran menneitä vaikuttajia – non stop videoesitys
Poimintoja seuran edesmenneiden jäsenten teoksista
*
Karjalan kunnailla, Osmo Nissinen, harmonikka
*
Ohjelma päättyy n. klo 18.40 yhteiseen
Karjalaisten lauluun.
*************JUHLATAPAHTUMAA OVAT TUKENEET
* SUOMEN KULTTUURIRAHASTO
* TEOLLISUUDEN JA LIIKKEENHARJOITTAJAIN SEURA PAMAUS RY.
* KARJALAISEN KULTTUURIN EDISTÄMISSÄÄTIÖ
* IMATRAN KAUPUNKI
* VIIPURIN TAITEENYSTÄVÄT RY.
* TIKKURILA PAINTS OY***************
Tiedustelut puh. 0400 848 063 sekä toimihenkilöiden sähköpostiosoitteista, linkit vasemmalla.
_______
Otteita valtioneuvos Riitta Uosukaisen Taiteilijaseuran 75-vuotisjuhlanäyttelyn avajaisissa Imatran Taidemuseossa 1.9.2005 pitämästä avauspuheesta (lehdistötiedote):
”Juhliva Viipurin Taiteilijaseura on harvinainen lintu taiteilijaseurojen parvessa. Sen kotipaikka on jäänyt rajan taakse kuusi vuosikymmentä sitten. Olemassaolollaan seura osoittaa, miten karjalaisuus on ennen muuta ihmisten asia. Jäseniä vuonna 2004 oli 90 ja heistä noin neljännes on syntynyt Viipurissa tai Karjalassa.”
”Seura jatkaa toimintaansa elinvoimaisena ja vahvana. Sen jäsenillä on kuin kahdet juuret, toiset myyttiseksi muodostuneessa historiallisessa Viipurissa, toiset uusilla kotiseuduilla. Yhdistyksen on onnistunut kuljettaa polvesta toiseen 75 vuotta sitten sytytettyä soihtua. Taiteilijoiden taso on erinomainen. Olen iloinen, että jäsenistössä on myös eteläkarjalaisia taiteilijoita, myös imatralaisia ainakin Aune Patjas, Annu Virtanen ja Seija Jouhki.”
—”Taiteen rahoitus on nyt valtion ja kuntien asiaa, mutta apurahajärjestelmät eivät todellakaan ole täydelliset. Taidehankintoihin tulee varata tietty budjetin osuus uutta rakennettaessa, ja taidetta voi suosittaa hankittavaksi myös koteihin. Kasvottomat viralliset mesenaatit eivät korvaa tulisieluisia taiteen ystäviä.”
”Imatralla oli ilo saada tehtaanjohtaja, diplomi.insinööri Jalo Sihtola vaikutamaan myös taiteen piiriin ratkaisevalla tavalla (Tainionkoskella 1916-1949). Hänen luonaan saivat taiteilijat mahdollisuuksia tehdä taidetta ja mesenaatti puolestaan sai monenlaista oppia ja hengenravintoa. Mm Uuno Alanko, Eero Järnefelt, Väinö Kamppuri, Juho Mäkelä, Mikko Oinonen ja Otto Mäkilä työskentelivät Harakanhovissa. Hänen vävynsä Tuomas von Boehmin ”itäinen piste” oli eteläisen Saimaan alue. Imatralta käsin luotiin ihanaeurooppalainen Ester ja Jalo Sihtolan kokoelma”. — joista Imatralla on 367 teosta. —
”Missä ovat nykyajan mesenaatit? He ja heidän yrityksensä ovat sponsoreita, aika on muutunut. Merkittäviä taiteentukijoita on toki nykyäänkin. Taiteen edellytysten luominen ei ole helppoa. Siihen heijastuvat ajan ja päättäjien arvot. Mutta taide on ikuista. Vita brevis – ars longa -elämä lyhyt – taide pitkä.”